Khamis, 7 April 2011

Rambut...rambut...rambut...!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum~
entah ape mimpi ari ni rase nak wat entri tentang rambut...
tapi ape yg amal nak cite bukan la seperti::
Rambut merupakan anggota badan yang badan yang terletak di atas kepala. Lazimnya rambut berwarna hitam. Namun ada sesetengah orang rambutnya berwarna perangf terutama bagi mereka yang tinggal di barat.
"Rambut? Ala rambutlah!" Itu sahaja yang mampu anda ungkapkan? Faktanya memang setiap daripada kita memiliki rambut. Bezanya, ada yang pendek, panjang, kerinting, kasar dan halus. Rambut merupakan mahkota wanita. Buat yang bertudung, anda juga perlu menjaganya. Tetapi agak sukar untuk menjaganya jika kita tidak mengenali akan dirinya.Rambut tumbuh sebanyak 1sm setiap bulan dan jangka hayat rambut adalah lebih kurang lima tahun sebelum ia gugur. Ia Tumbuh mengikut kitaran yang dibahagikan kepada 3 fasa iaitu:Fasa pertumbuhan ( Anagen) berakhir sehinnga 2 - 6 tahunFasa regenerasi separa (Catagen) berakhir sehingga 10 - 14 hariFasa rehat (Telogen) berakhir sehingga 2 - 3 bulan di mana rambut akan gugur.
tapi 'sedikit' celoteh jee...
.....
macam2 entri amal jumpe pasal rambut...
paling banyak bile org buat entri pasal 
'melihat identiti seseorang melalui jenis rambut'


"Balik ni tengok rambut bf ke, papa ke, abg ke adik / suami ke, xpn diri sendiri....":


1) RAMBUT LURUS - bijak, seorang yang happy, bergaya, cemburu,dan berpotensi dalam bidang kesenian. 
2) RAMBUT KERINTING TEBAL - kurang bijak, degil, cenburu kuat, romantik, banyak pergaulan dan susah dalam menyelesaikan masalah diri, tidak suka termenung, 
3) RAMBUT KERENTING NEGRO - bijak, ego, cemburu buta, romantik , memilih dan mudah mengamuk bila susah hendak selesaikan masalah 
4) RAMBUT IKAL MAYANG - bijak, berfikir sebelum melakukan sesuatu, berfikiran terbuka, banyak pergaulan, dan mudah memaaf kan seseorang dengan kesilapan lalu. 
5) RAMBUT HALUS/LEMBUT - bijak sangat, memilih, pemaaf, manja, tegas dan cepat melakukan perkerjaan dengan bersungguh-sungguh. 
6) RAMBUT SIKIT - bijak, sentiasa berfikiran negatif pada seseorang,ego, dan pandai membuka perniagaan walaupun kecil. 
7) RAMBUT PERANG - kurang bijak, berfikiran terbuka, pemaaf, sosial dan bijak lari daripada masalah. 
8) RAMBUT TEBAL - bijak, degil, cemburu, romantik, kasar, banyak kawan, dan pandai mengambil hati seseorang. 
9) RAMBUT KUSUT - sangat bijak, berfikiran terbuka, banyak pergaulan, garang, susah nak memaafkan seseorang, dan pandai dalam mengurusan sesuatu tanpa pertolongan. 
10) RAMBUT BERUBAN -kurang bijak, suka termenung, sosial sikit, berfikiran terbuka dan pandai selesai kan masalah diri. (additional ..++) 
11) RAMBUT MOHICAN/PUNK - pembersih, suka menyapu sampah, memberus kasut dan membersihkan sawang. amat sesuai di buat suami mahupun pembantu rumah. 
12) RAMBUT BOTAK - open-minded, senang dipandang terutama diwaktu malam tanpa menggunakan topi keledar ketika membawa motor mahupun mesin pemotong rumput. Celik 'IT' orang nya.. 
13) RAMBUT ALA 'ZAIBO' - sesuai bekerja menurap jalanraya dan menyapu jem pada roti. 'Accident-prone' e.g kepala selalu jadi target ketika bermain bola kerana kes salahtafsir. 
14) RAMBUT PALSU - bersifat pendusta, pembohong dan buta 'IT' . Suka menabur janji dan amat jarang menabur wang di tepi-tepi jalan. 
15) RAMBUT ALA 'PUA CHU KANG' - don't play-play with this category haah..!! he will hentam you, you know? kenaper?? tak percayaee?? 
16) RAMBUT 'RONALDO' - rambut ala si 'pekan' dlm citer Batu belah batu bertangkup. Lelaki jenis ini suka mencuri ikan goreng di rumah. dan bermain bebola ikan sebagai hobi.
saja suka2....sekadar hiburan.....

ha..macam2 gaya rambut ade.. yg ni entah ape fesyen ntah.. =_="
ni lagi hebat!!!
atau anda berminat dgn yg ini??
org selalu cakap ''bagi perempuan rambut tu mahkota"
jadi kalau dah tau mahkota.. mestilah mahal kan?
bila dah mahal... mestilah nak jaga elok2 kan?
bila dah jaga elok2... bertambah mahal lah kan?
bila dah bertambah mahal...mestilah kte nak simpan baik2 kan?
bila kte simpan baik2... mestilah kte x bagi org sembarangan tgk kan?
bila kte x bagi org sembarangan tgk... mestilah kte kne tutup...balut elok2 kan?
ye x???
kan manis mcm ni.. tp tudung tu bg labuh sikit la..selagi menutup dada :)
so... tepuk dada tanya iman...
post yg berkisar tentang aurat rambut pun dah banyak..
masing2 pn rase dh tau....x payah nak ulang..
nak bace klik je link ni::


namun, masih tidak kurang juga yg tahu 100% menenai aurat rambut..



(sumber sudah lama... tapi membacanya mengundang rase marah dn takut..banyak lagi..x berani sambung bace)

ade juga amal terjumpa artikel mengenai "rambut bukan aurat" banyak sgt.. ade artikel kat majalah Al-Islam 2004...nak bace cari kat google ye..banyak pulak terjumpe artikel2 yg lari dari hukum2 sebenar.. semua pun diragui...
 x pun klik je sini. berkenaan fatwa-nya... konon nak membantah artikel dalam majalah tersebut.. tapi, artikel dia sendiri masih x tepat dn boleh menyesatkan.

----------------------------------------------------------------------------------

ok... stop being serious. :)
sekarang ape kata kita cite lain pulak pasal rambut?

antara fesyen2 rambut yg popular!!
senang x payanh nak pk pasal kelemumur..rambut gugur.. jimat pn jimat.. xyah shampoo,x yah pkai gel rambut..''ade bran???!!''
memang popular pd zaman 70-80an dulu... ehe~
teka-teki utk readers.....

"KENAPA SELALUNYA CIKGU SEJARAH AKAN BOTAK DIBAHAGIAN BELAKANG KEPALA...MANAKALA, PROFESOR SELALUNYA AKAN BOTAK DIBAHAGIAN HADAPAN KEPALA???"
jawab2..ehe~
bye..


TQ luangkan masa, alang-alang komenlah sekali :)

4 Cahaya menghiasi ruang komen.:

NurAmal berkata...

jwpnnye..
cikgu sejarah selalu pk pasal mase lampau
profesor selalu pk pasal masa depan.. :P

Inani berkata...

Assalamualaikum kak amal........................
huhu..sy nak gtaw ni..*lelah..huhu..
link yg kak amal bagi tu sy dah buka and terdapat kemusykilan dgn fatwa dia. Itu adalah fatwa yg tak dapat diterima sebenarnya. Banyak bercanggah dgn hadis Nabi S.A.W..serta firman Allah. Seolah2 dia cuba untuk menghalalkan yg haram. Sedangkn kita dah tau yg rambut itu sememangnya aurat..MasyaAllah.....kak amal rasa pelik tak dgn hujjah2 yg dia bagi??sy rasa pelik laa..takkan la boleh pegi kedai ngn pakai spender??huhuhu...maaflah kak amal..ttbe je tegur sal link tu..tapi tq jgk la kat akak sbb share kan link tu..skurang2 nya dh dpt kesan yg Islam sekularism ni semakin menular..so berhati2 lah erk..Smoga kita dtetapkan iman.
*pjg kn komen ni..hihihi..jgn marah..

Inani berkata...

bahaya betul laa..ramai dah yg komen bahawa apa yg dia cakap tu bercanggah ngn Islam. Hu3.

*suka ngn ayat kak amal yg berangkai tu. huhu

dari rambut ini mahkota--rambut kena bungkus..hihihihi.

NurAmal berkata...

inani:: memang sebab link tu memang link utk fatwa yg diragui..
dia nak jawab persoalan dalam artikel al-ISlam bahwa rambut tu bukan aurat (dah sesat) tapi dia sertakan dgn dalil2 yg doif.. dan hujah2 yg x bertepatan...
link tu sekadar utk bace...
konon2nya nak menyatakan islam tu mudah.. tapi sebenarnya dia boleh buat org lain bercelaru dan jadi sesat..

by the way: thanks komen..
maybe akak x terangkan jelas sgt kat entri atas ni... akak ote2 sket nanti.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...