Ahad, 3 April 2011

Jaga-jaga Tempat-tempat Syubhah

Bismillahirrahmanirrahim~
asSalamualaikum..
(nak letak panjang2 cam ni.. berhijrah ke arah yg lebih baik.. ^^)

JAGA-JAGA TEMPAT SYUBHAH

tau kan perkara Syubhah tu ape?
''Syubhah bermaksud perkara yang tidak pasti hukum halal dan haram nye.''
atau maksud yg lebih tepat
Perkara syubhah ertinya perkara yang berada dalam kesamaran, tidak jelas hukumnya sama ada halal atau haram. Biasanya ia disebabkan oleh faktor pertentangan dua dalil ataupun kerana tiada dalil/nas yang terang/sorih.
sumber http://nahdahmuslim.blogspot.com/2010/08/maksud-sebenar-syubhah.html#ixzz1ISpM1nDM
bukan la amal nak katakan kat sini yg amal x pernah pergi tempat2 syubhah ni..
kadang2 bila kita hidup dgn kwn2 ni... kne jugak bergaul sekali-sekala.. tapi ada batas2nye..

Antara tempat2 yang Syubhah ::
~ PANGGUNG WAYANG
~ KELAB KARAOKE
~ KONSERT

sikit pengalaman dan pengisian dari sy utk ikhtibar diri dn kwn2 yg bace, sy bukan lah bijak pandai yg boleh tentukan sesuatu Hukum..sy pun bukan la manusia sempurna.. sekadar pendapat dn perkongsian..

PANGGUNG WAYANG
first time pg wayang dgn pak cik.. kecik ag mase tu.. pak cik bwk g tgk cite Narnia.
mse tu mmg x tau ape2.. g mall ikut blakang pakcik je.. tunggu kat kerusi dgn makcik sambil pakcik bli tiket dan segala macam makanan termaksud pop corn.
masuk panggung duk depan... memang kne mendongak.. duduk sebaris kami semua.
depan kami ada 3-4 baris ag tp, x de sape2 pn... mungkin sbb sit dpn sgt..

second time pg tgk wayang, dgn kawan2... first2 tgk wyg dah tgk yg mid night nye..
jujurnye.. first time g dgn kwn2 .. nite plak tu.. org ramai gler.. agak menggigil jugak la kepala lutut ni... tp muke tunjuk cool..~
biaselah.. org batak baru habis exam.. tambah2 ag time tu kwn bwk kereta..
tgk cite Rapunzel.. haha~ 
kwn ckp " ape lah , tgk cite kartun.. x matang ah.." 
sekali dia yg tergelak2 kuat giler tgk cite tuh.. ekleh.. =_="
time ni pun mmg x de ape2 yg mencurigakan..
yelah.. yg tgk cite ni pun.. byk budak2 n family diaorang.. hehe~

third time tgk wyg, dgn kwn2 jugak.. x ingat dh bile pergi.. petang kot, lepas semayang zohor kat surau Mid.. cerita seram la konon.. cite Thailand. My haunted x-lover ke tajuknye..?
sgt boring.. x de la seram mane.. cite pembunuhan je p0n..
yg best nye.. PANGGUNG FREE kat dpn mata ni...
bile ckp pasal panggung free mesti korang tahu kan ape maksudnye...
jangan nak buat2 x tau plax... :P
sekumpulan kwn2.. duduk satu baris...3 pasangan sumernye.. perempuan 2 bertudung 1 free-hair..
lentok sana.. lentok sini.. pegang sana.. pegang sini.. cium.. bla..bla.. bla..
Hp sy ni dah la 'canggih' siap ade torch-light .. nanti kan sy suluh anda "dah kawen blom??"
baru tau.. ish3.. hailah manusia.. malu bangsa melayu.. ini Haram.

PUSAT KARAOKE
macam2 jenis box ade.. red box, new box, green box..bla.. bla.. bla..

duk berjalan dgn kwn2 kat Mid, sorang kwn tarik tgn ckp bisik2.. ingat apelah..
rupenye nk memujuk amal g Karok.. dh sume nak pergi.. x kan lak amal terkonteng2 kat luar tu sorg2.. nak balik x tau.. haha~
biaselah,,, org kampung masuk bandar.. T_T
tp, sori la beb.. amal layang lagu2 jiwang , rock dulu2 je..dangdut tu skit2 leh la..
tau korang x senang bile amal pilih lagu camtuh.. haha
korang nyanyi lagu omputih.. amal, sikit2 leh la..
tapi... video lagu2 omputih ni mmg x boleh belah... amal dh rase, boleh ke mcm ni??
mcm mane plak gelas yg dorang gne tuh? kat sini x de jual arak ke?
kat sini la berlakunye Syubhah.. Tawakal~
dpt bil.. mahalnye...wa~ duit habis kat tempat mcm ni.. aduyai..
amal janji dgn diri amal.. ni la first n last g kat sini..
cari pengalaman.. buat pedoman...

~ gian jgk nak karaoke? karaoke je lah kat rumah tu.... bkn x de mic kot.. x de? g masuk kotak karaoke yg kecik2 tu ..kne masuk syiling bile nak nyanyi tu... ~


KONSERT


ni amal x pernah pergi..
kwn ade jgk ajak..
baru2 ni dorang nak pergi konsert Justin Bieber..
Maroon 5 pun..
tiket belakang ya amat je dah dekat rm100.. x payah le kengkawan.
tapi baru2 ni.. ade Konsert terbuka kat KLCC ke...
 start pukul 9mlm sampai 1 pagi??? 1 pagi??? 
bagi org2 yg bijak pandai.. time ni dia tidur.. x pun study, x pun Qiamulail.. SubhanAllah..
..............................................................................................................

knape tempat2 ni Syubhah? waAllahualam~ kurang periksa..
tp, ada sbb sebenarnye apabila kita pergi tempat2 mcm ni yg jadi HARAM
padahal dibenarkan.. jika memenuhi syarat2nye..
1) Perkara yang ditonton : tidak bercanggah dgn Aqidah, Akhlak dan Syariah..
contoh:: tiada unsur seks dan sewaktu dgnnye.. (kira tonton Narnia, Rapunzel tu ok lagi la kan..)
kalau berkaraoke tu.. lagu2 tidak berunsur seperti diatas.. video nya pun.. 
selalunye amal duk suka nyanyi dgr lagu Maroon 5, tub2 tgk video2nye.. MasyAllah...
2) Tidak melalaikan kita dr melakukan perkara2 wajib : tidak lalai kewajiban sebagai umat islam
contoh:: tidak tertinggal atau melambat-lambat kan solat 5 waktu.. masih menutup aurat (sebahagian berpendapat.. x sesuai berpakaian seperti biase~ sempurna menutup aurat~ apabila masuk tempat2 begini)
time tgk wayang tu.. amal ok lg.. tp time pg karaoke tu.. hurm.. masuk waktu maghrib pun masih melalak dalam tu... mmg la kami keluar pg surau bila masuk waktu.. tapi, yg lain2 tu..? ade ke pusat karaoke yg duk st0p bile azan? konon hormat azan.. x de nye..
3) Menjaga batas pergaulan : jika keluar dengan perempuan.. perempuan sahaja.. begitu jgk sebaliknya.. jika sesuatu acara dikehendaki keluar lelaki-perempuan, tentukan batas..
contoh: jangan duduk bersebelahan ketika tgk wyg .. tidak duduk berdua ..
elakkan fitnah

sumber: 
segala gambar dicilok dr google


bye~


TQ luangkan masa, alang-alang komenlah sekali :)

5 Cahaya menghiasi ruang komen.:

Inani berkata...

bagus entri nih. Mmg spndapat la dgn sy. Huhu. Kalo bab2 karoeke tu, better karoke kat umah je la. Bli mic 1 then nyanyi ler puas2. Xkena byar. Mnum air dlm glas yg konpem cuci. Huhu. Pggung wyang tuh. ha2. Sy xpnah pegi tapi memang tak nak pegi. Kalo pasal konsert tuh..better kak amal tak g terus. Gud girl!! hu4. tak pyh la duk habis2 kan masa kat c2, duit cm membazir aje. Dgr kat radio ckup ar. kan??huhu

NurAmal berkata...

betol3~ ... membazir jah g ..

PReDicToR berkata...

betul2...tp kadang2 daku g gak panggung wayang...saje nak releasekn tensen...tp slalunya makin tensen

IJAT360 berkata...

nak tambah sikit..kopitiam pun syubhah...lagi2 kalau tokeinya non-muslim..memang la pekerjanya melayu tapi yang beli barang keperluan utk masak?? pape pu good info nuramal..^_^

NurAmal berkata...

ijat.. betul2.. mmg bnyk kopitiam skrg ni.. kebanyakkan sume pekerja mlyu.. pelanggan pun melayu.. ape x de kdai lain.. padahal berlambak.. =_="

predictor:: makin tension?? hehe... bli dvd je lah.. tp kne ori lah..:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...