Jumaat, 25 Mac 2011

"Blog Assignment Jejaka Terhangat: Mak Saya Seorang Super Mom"

Bismillah...
Salamualaik~

(mesti pelik spe yg pernah bace entri lepas.. amal ckp x nak on9 dh kan.. tp.. pap! ade lagi entri baru plak dh eh.. =_=".. ingin sy nyatakan... selagi ade line internet...selagi itu _______ -sila isikan tempat kosong-)

sebenarnye sy baru je join laman BCR... 
baru je follow blog Jejaka Terhangat...
sy linkkan header beliau kat sini::
klik cini tuk tgk assg. tu ok.

(tgk.. sy inila 'ghupenye manusia yg kononnye dh lame berblogging
.tp, 1 hape psl blog pn x tau...ceh..)

tgh chat2 kat BCR.. pup! (nada bunyi x leh blah)
J.T (kat situ dorg panggil mcm nii)... buat assignment blog.. ade assingment2 lop eh..
-join je la kot..org baru katakan..-
sy jugak tnye, bleh tag sesape ke..
boleh saje kan.... dgn ini secara rasminya sy meng-tag::
manusia kesayangan hati hamba,


Bercerita tentang MAK


MAK.... sy panggil mak sy ibu...
nampak lembut je kan bunyinye...
dalam lagu pun gne ibu...kau lah ratu hatiku.
perluke sye letakkan name ibu kesayangan saye tu??
:) .. Sarimah .. org panggil kak ema.
tukang jahit tersohor di dalam ini kampung...
tukang jahit serba boleh... ^^
bju kahwin, bju dinner sy pun ibu yg jahitkan... time kasih ibu..^^
ibu serba boleh...
nasyid, marhaban, tarian, sume dia tahu...
pernah jadi guru nasyid utk Sekolah Agama
menang ^^.... 
ayah selau cite... ibu dulu ms mude2 menjadi rebutan ramai... peewwiittt..hehe.. ibu memang cantik...dulu ratu Senkio (kilang).. org bahas ibu sbg Kajol Malaya... huhu (almaklumlah..ade darah pakistan.. muke pun ala2 hindustan)

bercakap tentang ibu sy.. ibu memang sgt tegas... lebih tegas dr ayah..
kadang2 sy rase ibu sy seorang yg panas baran.. asyik nak marah je...
selalu rase ibu syg adik je... sbb sy asik kne marah (anak nakal la ni)
tapi sebenarnye dia menjaga sy.. almaklumlah .. anak sulong kne bagi lebih perhatian..
kwn2 panggil sy anak mak sbb kemana pun sy pergi ibu mesti tahu... ape sy buat ibu wajib tahu.
perhatian dia kadang2 buat sy rimas... tapi bile sy pikir2 balik... sy mmg dh terbiase hidup macam ni... kalau x de ibu nak tanye2, nak marah kalau sy x g tau sy pergi mane... mungkin,, sy akan rase kekurangan sesuatu... mungkin juga cara hidup sye akan berbeza.. mugkin sy akan jadi  orang yang kuat ber sosial...

teringat zaman kecik2 dolu2
time tu darjah 6.. kwn2 sume dh pg sekolah naik basikal sendiri... awk pun teringin la jgk.. *konon2 nak berdikari... sampai menangis2 mintak nak naik basikal..(ngade2 kan?)
kne marah dgn ibu... 
tapi, pg esoknye... ibu bagi naik basikal.... tapi ibu naik moto ikut sy kat blakang..
Ya Allah... betapa sayangnye ibu kat sye...
terharu..

sy pulak yg menyusahkan dia.. msti malam tu dia ligat berfikir macam mane nak puaskan hati anak sulong dia ni...
dekat beberapa hari jugak ibu buat mcm tu... lame2 sy yg x nak naik basikal lagi dh.. letih..  huhu
ibu memang bijak..
teringat jugak time dulu2... sekolah rendah, selalu tertinggal barang kat rumah...
rajin ibu tolong antakan nek kereta kami yg x seberapa...
rajinnye ibu...

mse kat sekolah menengah .. kwn2 dh mule kuar jalan2 kat Pekan Banting.
sy pun mula la merisik khabar dkt ibu, boleh ke sy join....
ibu mmg banyk tanye soal siasat..
tapi, sy tau ibu sebnrnye risaukan sy..
tapi, akhirnye ibu jugak yg anta dan amek sy dn kawan2 pergi dan balik rumah naik kereta bergegar tu...

masuk tingkatan 4, kami sekeluarga tukar kereta baru.. ibu mula rajin datang amek kat sekolah.. best giler time tu... ta payah nak naik bas lagi... ^^
sayang ibu.

sy masuk Matrik, sy masih telefon ibu tiap2 hari.. setiap malam WAJIB telefon ibu..
bukan ibu yang suruh.. tapi sy rindu sgt2 kat ibu..
ibu la tempat sy luah hati...
ibu la DIARI HATI sy... (smpaikan dlm hal yg org lain x bg tau ibu mereka, ibu sy juga tahu)
contoh:: cube pikir sendiri... ape yg kalau parents anda tau anda buat time anda jadi student dorang akan marah?? huhu
tp... ibu pandai letakkan diri dia dlm situasi sy... sy sayang ibu
(sy slalu sgt call ibu smpai ayah sy pun jd jeles...huhu)

skrg... sye kat U... sy masih x sebebas org lain..selalu kne gelak dgn kwn, sbb x pernah jalan ke KL ni...x penah tgk wayang, x penah mkn itu, x penah makan ini.....
tapi, sy sudah perlahan2 mengenali dunia luar.... dgn syarat pergaulan harus dijaga, bile keluar terbatas sesama perempuan sj...  
.. Alhamdulillah..
ibu jaga sye, kalau x de ibu... agaknye, mungkin sye x mcm ni skrg.. almaklumlah.. bdk nakal.
sy bersyukur ibu besarkan sy dgn baik.
sy nak jadi org bergune.
nak balas jasa2 ibu walaupun sememangnye ia x kan terbalas..

mgkin org yg bace entri ni, x paham sgt ape yg sy tulis... betullah tu... sy x brape pandai berkata, susun2 ayat ni... tapi sy tahu ape yg sye rase..

sy tak bebas mcm org lain, tapi sy bahagia. 

bye
*walau dimana pun sy berada, sy tetap gembira kerana sentiasa adanya DIA disisi hati ini*

TQ luangkan masa, alang-alang komenlah sekali :)

6 Cahaya menghiasi ruang komen.:

IJAT360 berkata...

mak dan abah,selalunya ada check anda balance,kalu abah garang,mak akan slow,begitulah sebaliknya.tak boleh dua-dua garang,,^_^

Nur Ainina Bt Yazid berkata...

Along.....

Nur Amalina binti Yazid berkata...

ijat:: yup... ibu sy lebih garang dr ayah.. ^^
tapi ibu lah lebih memahami.. ^^

nur ainina:: along tag ko ni...huhu

Jejaka Terhangat berkata...

waahh..terasa terharunya baca entri ni..memang penceritaan yg lahir drpd hati kan..ibu tau apa yg terbaik utk kita..tak rugi pon kita ikut apa kat ibu kan..=)

asaimen diterima..nnti jgn bila keputusan kluar jgn lupa check ye..=)

Inani berkata...

waahhh..bagusnya ibu akak. ibu akak dah jaga akak dengan baik tu. saya rasa terharu bila baca entri akak nih. bagusnyaa..syukur alhamdulillah ada ibu yang baik.

Nur Amalina binti Yazid berkata...

JT :: mekasih sudi komen.. ye... setiap pe yg ibu buat tu utk kebaikan kte jgk... so, kne la dgr kata kan.. parents lagi bnyk mkn garam dr kte.. ^^

Inani:: mekasih komen entri akak.. Alhamdulillah, ibu akak mmg jaga sgt2 anak2 dia.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...