Rabu, 6 April 2011

Musim Hujan ni Mengeratkan Silaturrahim

Bismillahirrahmanirrahim~
Assalamualaikum...

baru2 ni x habis2 musim hujan.. agak susah sbenarnye memandangkan kolej kami yg agak jauh.. busten nak tgu bas pun agak jauh.. kalau gne payung pn x gne.. basah jugak...
payung dah la kecik , lagi nak berkongsi2.. tp.. sweet kot.. ehehe..
kalau pakai daun pisang lg sweet.. (ha.ha.ha.)
nak basuh baju pn x lepas kot.. asik2 ujan.. bile mau kering? =_="
tapi x pe.. hujan tu kan 1 rahmat jugak dr Allah.. oleh itu.. kita haruslah bersyukur.. dalam al-Quran, pun banyak menyebut ttg kelebihan2 nikmat Allah yg satu ni..
"Dan Dialah yang menurunkan hujan dan langit, lalu Kami tumbuhkan dengan air Hu segala macam tetumbuhan. maka Kami keluaritan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau itu butir yang banyak dan dari mayang korma mengurai tangkai-tang-kai yang menjulai. dan kebun-kebun anggur, dan (Kami keluarkan pula) zaitun dan delima yang serupa dan yang tidak serupa. Perhatikanlah buahnya di waktu pohormya berbuah, dan saat ranumnya. Sungguh pada demikian itu ada tanda-tanda (kekuasaan Mah) bagi orang-orang yang berakal-" (QS Al-Anaam 99)

cbe kalau x hujan.. panasnye..MasyAllah!~
panas zaman sekarang ni bukan panas yg biase2.. panasnye.. bahang ya amat.. sampai ke tulang belulang.. kulit dh rase terbakar je...
apa yg penting sebenarnye.. bile hujan ni .. bnyk kelebihan yg lain-nye..
selain sejuk persekitaran... segar bugar dedaunan..(nasyid nyer lirik)..tdur pn sodap.. x de la duk paneh semedang... relax je... nak study pn cool je..(study ke?)
ok.. tambah2 lagi dapat MENGERATKAN SILATURRAHIM.. terutama diantara rakan2 kolej dan juga rakan2 fakulti.. 


kenape??? sebab::


  • first of all, of kos sebab dapat tumpang kereta bebudak llk yg hot-hot tuh! hehe..hot ke?? nak x nak terpaksa lah kan.. nak balik punye pasal...tapi kne pandai2 susun la nak duduk dlm keta tu...@least, x payah la nak penat2 jalan g busten.. lagi2 tunggu bas yg x jua kunjung tiba.. sedangkan diri ini telah lencun dibasahi hujan rahmat tersebut. selain kte dpt kesenangan.. mereka pn dapat pahala tau... tapi 1 tu la yg x sedapnye.. bayangkan bile terpaksa sumbat 6 org 1 kereta... kereta dh la ala2 comey.. bukannye Ford yg gedabak tuh... betul mcm sardin.. kalau perempuan sumer x pe..kecik2 je... ni tambah muatan dgn 2 org lagi lelaki yg saiz x yah cakap... dorang selesa la.. ktewang  ni yg nk mgelak dr dorang 1 hal.. terpaksa saling meriba.. bila langgar bonggol terhantuk2 kat bumbung.. tercium2 cermin keta.. haha... XD .. (seronok kot pengalaman nii... yg penting sampai dn x perlu tggu lame2 kat busten sambil merenung hujan..
  • secondly, pasal tadi lah tu.. dapat la berkongsi2 payung.. walaupun sebenarnye.. dapat selamatkan kepala je dr x basah yg lain sume masih lencun... pegang payung tu satu hal.. asik nak terbang je.. x leh nak duk diam2 sket.. angin kuat.. boleh melayang2 jadinye.. x melayang pun.. payung yg jd terkebelakang.. rosak la payung mickey mouse mahal sye tuh... sgt sweet tau x kongsi2 payung ni... berlari same2 meredah hujan.. sampai pertengahan jalan berhenti berteduh jap... betulkan mane yg patut.. tudung ke.. ape ke... ade rezeki dapatlah kelebihat NO.1 tadi.. hahax ^^
  • Kalau x de kelebihan NO.1 tadi tuh... dan hujan plak turun macam x pernah ade hari lain nak turun... lebat sgt2 package dgn kilat+guru+petir... samapi x berani nak redah.. lepak2 Cafe dulu.. makan2.. minum2... sape ade rezki lebih tu pandai2 lah belanja.. kalau x nak belanje pun ktewang pujuk2 jugak sampai dia boring dan akhirnye belanja.. hehe~ What A Wonderful Life~ 
  • kelebihan lain.. dapat gak mengeratkan silaturrahim dgn org2 kolej.. yelah.. bile kte dh sidai baju.. dan kita ade kelas .. tub2 hujan lak.. terpaksa la calling2 kan rommate suh angkat baju.. hehe... kalau x de roomate kne la buat suara 5 sen mintak tolong kat orang bilik seblah...=_="...(sbb telefon kan..mcm mane nak tunjuk muka 10 sen.. x kan 3g kowt.. ish.. mahal2~).. ho... ye.. saye x de roomate... :-( (emo lak tetibe)..
tu je la pun yg amal mampu fikir skrg ni.. masuk je bab roomate mule la .. x de semangat sket.. x pe lah.. ni pun kire dah panjang meleret2 dah ni.. tapi isi x de.. hehe..
saje suke2...
salah silap mintak ampun yee.
bye~

p/s: hujan2 ni kne jaga kesihatan.. pakai baju pun kne tebal2.. x yah la cantik2.. nanti basah jugak.. ^^ 
tahun depan nak bawak keta sendiri... klau ade duit lah pun.. lesen pn x de.. x pe lah.. paling cikai merempit je la.. tapi x de bumbung.. =_="

TQ luangkan masa, alang-alang komenlah sekali :)

8 Cahaya menghiasi ruang komen.:

IJAT360 berkata...

aha...ni yg tak best ni bile tumpang kereta laki2..hihi ^_^..

NurAmal berkata...

hujan2 mencurah2 kan~ tumpang je... x kan nk balik sorang2 bile kwn pun dh tumpang kan... tapi sy duduk tepi sekali.. tu yg terhantuk2 tu.. haha~

Balkis berkata...

betul..klu hujan, kelas pun terase mau ponteng :P

Inani berkata...

hihihi.darurt..terpaksa la nek kete laki.huhu..nasib baik naik ramai2..jgn dok naik sensorang la plak..hahaha. Ohooo..kalo nak kete..nani boleh bagi kat akak..kete ijau nani yg nani citer kat blog tuuu..best..takyah ada lesen pom..cuma kena upah org jd tukang driver..hihi

NurAmal berkata...

balkis:: tu ah pasal.. tp sy kan pelajar berdedikasi.. hahax

nani:: nani.. akak pun ade.. tapi tayar pancit.. ehe~ tapi tu x de bumbung.. gne payung pun banjir tau keta tu.. :P

cik pieja hut berkata...

kalau tumpang kereta dak laki pade pade lah ye..
nape kalau roomte tak ade mood plak ?ok.paham..ahhah

NurAmal berkata...

ok cik pieja.. :)

roomate halimunan cik pieja.. :P

PReDicToR berkata...

aah la kan...pengerat silaturrahim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...