Jumaat, 8 April 2011

Make Up!

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalammualaikum~
Bibah:"tgk dia...... putihnye..."
Jijah: "make up je tu.. tgk la kaki dgn tangan.. hitam je.."
...............
pening-pening... banyak sgt idea nak tulis sampai x tau nak tulis ape dulu..huhu^^
oleh kerana sekarang ni amal lebih suka membaca artikel mengenai perempuan..
(hobi masa lapang sekarang.. atas gantian dah lama x beli novel)
jadi memang 2-3 entri ni cecite pasal perempuan je..
tapi lelaki p0n kne tau jugak..
korang kan pembimbing kami2 yg perempuan ni... ^^

entri kali ni pasal MAKE UP..
banyak sgt2 dah artikel yang amal bace...x caye?? 
tgk brape bnyak tabs amal bukak. =_="
pening2..sebab? 
first round.. kebanyakkan artikel yg amal jumpe dr tanah seberang..
artikelnya diragui.. x berani amal nak ambil jd contoh..
diragui kenapa..? macam mana dia boleh kata 'rambut wanita termasuk dalam ketegori hiasan, bukan aurat, jadi dibolehkan utk ditonjolkan' 
second round... amal pilih2 dr negara tempatan je.. ade jugak rupanya pemahaman mcm ni.. karangan sebijik.. bahasa je dh tukar .. x de lah 'bisa' , 'enggak' , bla..bla..bla...
aish!
sebenrnya amal nak cari yg totally berkisar pasal make-up saja..
tapi yg amal jupe sume berkaitan dgn perhiasan diri.. maksud: termasuk sekali dgn pakaian dan aksesori.. so, memang kne rujuk banyak sumber..
amal pun bukan lah org yg perfect.. banyak kekurangan.. ada jugak pengatahuan yg amal x tahu..
20 tahun hidup pn x sampai lagi..
Allah..
pembukaan je dah berjela2..
ok.. done!

MAKE UP

first2 yang amal jumpe bila search pasal solekan wanita islam
perkataan yg amal nampak dalam artikel, Tabaruj..
dari pemahaman amal Tabaruj ni wanita yg berhias.
tapi maksud yg lebih tepat TABARRUJ ialah :
mendedahkan kecantikan rupa paras, samada kecantikan itu di bahagian muka atau di anggota-anggota badan yang lain. Al-Bukhari RahmatuLlahi ‘Alaihi ada berkata: “Tabarruj, iaitu seseorang wanita yang memperlihatkan kecantikan rupa parasnya.”(Ustazah Ni’mat Sidqi (Seorang Ulamak Wanita Mesir-1930M)
Tabarruj pada zaman Jahilliyah dulu, perempuan menunjuk2 kecantikan muka dan perhiasannya
Tapi zaman sekarang? lagi teruk.. bukan setakat tunjuk kecantikan muka dan perhiasan.. tapi, pakai seksi-seksa... dedah sana-sini.... kalau tutup pun ketat... nampak juge kesan!
ingat ye..........
kita disuruh utk MENUTUP aurat... bukan MEMBALUT aurat.
tutup aurat
balut aurat

banyak juga yg sopan.. pakai baju kurung... tapi, tudung x cukup syarat.. 
ada yg tudung cukup syarat, tapi lengan? kaki? itu kan aurat jugak.
(ok.. hurmm.. agak terasa kat sini.. nampak nye amal kne berhijrah..amal kne beli kasut lepas ni,sebab skrg musim hujan.. pakai stokin dgn sandal memang basah.)
~tu la amal ckp.. pengisian ni bkn utk org yg bace je.. org yg tulis pun sentap jugak tau..ikhtibar utk diri juge... huhu~

eh, asal msuk aurat lak ni?? tajuk entri pasal Make -Up ler... x pe2..
sambung...

Tabarruj diharamkan kerana:
Tabarruj di luar rumah denga berhias bukan untuk suami.
Mendedahkan muka dengan tujuan meransang keinginan dan syahwat lelaki.
Bersolek dan berhias belebihan menggunakan alat-alat solek / make-up.
Mempercantikkan bibir, alis dan pipi (mempercantikkan raut muka).
Termasuk dalam istilah tabarruj ialah fesyen-fesyen pakaian yg tidak menutup aurat. 
selain itu...
Termasuk ke dalam istilah tabarruj ialah bersolek dengan merubah sifat semulajadi
contoh:
Mencabut, menghilangkan bulu muka.(tp, dbenarkan untuk suami.)
Mencabut dan membentuk alis. (Boleh sekiranya alis yang asal hodoh dipandang.)
Memerahkan muka. (Boleh bagi yang berkahwin, untuk suami.)
Lain-lain seperti rambut palsu, wangian berlebihan, celak berlebihan,dll..
Secara umum, berhias untuk suami dibolehkan dan tidak dikira sebagai tabarruj.
Berhias keluar rumah bukan untuk suami adalah tabarruj.
Bersolek dan berhias wanita hari ini telah melebihi dari maksud tabarruj.


pernah dgr x... ungkapan,
lelaki berhias atas dasar bau2an... dan wanita atas dasar warna2..?
amal dah jumpa dalil dia:
Dari Abu Hurairah r.a katanya: Telah bersabda Rasulullah s.a.w.: Wangi-wangian lelaki adalah apa yang jelas baunya dan tersembunyi warnanya. Dan perhiasan wanita ialah apa yang jelas warnanya dan tersembunyi baunya (HR al-Tarmizi)


Make-Up atau bersolek ni dibenarkan,.yela. tujuan nak nampak kemas..
(utk pengetahuan korang make-up ni bukan lipstik,bedak compact,mascara... tapi bedak tepung tu pun dh dikira make-up tau. tipulah sape ckp dia langsung x make-up..hehe) 
hukumnya harus, malah boleh jatuh sunat (utk suami..)
selagi tidak termasuk dalam ketagori Tabarruj diatas..


maksudnya.. berpada2lah make up tu...
ada yg boleh ada yg x boleh...
contoh, memakai bulu mata palsu : haram! (selanjutnya..klik sini)
sweet wardina. x nampak mcm make-up kan? ala kadar saje.
selain tu... jgn tebal2... cukuplah sekadar muka nampak segar dn x pucat.
bile tebal kan tarik perhatian...dah haram dah kat situ.
rasanya make-up Mashitah ni pun agak tebal... hurm.. anda rase?

badut.

sebelum selepas... mak aih.. betul ke ni?
ok..
bye~
* amal x tau make up yg pkai2 mascara tu sumer.. sape nak ajar? huhu :P *

TQ luangkan masa, alang-alang komenlah sekali :)

5 Cahaya menghiasi ruang komen.:

IJAT360 berkata...

suka dengan statement... tutup and balut aurat tu..hehe..

NurAmal berkata...

ahha.. ,cm tu baru dpt bezakan.. :P

Inani berkata...

yer..tutp and balut tu mmng lain kan???huhu..
make up untuk nampak menonjol adalah salah sbnarnya kan??ala kadar je la..sekadar untuk menutup kecacatan diri kita. ^^..I LOVE this entry..Hu7

istimewa berkata...

entry yg menarik n betul....tp susah kn nk berubah,as a gurl still ade prasaan nk melaram...huhu....

NurAmal berkata...

inani... yup... x yah nak tebal2 sgt la sng cite sampai nampak sangat muka tu namapak bedak..

istimewa:: x pe... boleh je melaram bkn x boleh langsung .. amal pun ske gak melaram.. huhu~
almaklumlah fitrah manusia bernama perempuan..
laki pun melaram jugak ape... hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...