Isnin, 2 Mei 2011

boleh balik ke masa lampau??

بسم الله الرحمن الرحيم - السلام عليكم

kan bagus kalau boleh balik ke masa yang dah berlalu? mesti banyak benda yang nak kita betulkan.
pernah x terjadi... borak punya borak.. habis borak.. "aduh, asal aku cite benda2 tu kat dia"
buat kerja punya buat.. dah siap .. "alahai.. asal aku buat ceni?!"
biasalah.. manusia, x lepas dari buat salah.. ada je yang x kena..
selalu je rasa menyesal lepas buat sesuatu tu.. ish, ish, ish
tu pasal orang cakap fikir betul2 sebelum membuat keputusan..
amal pun sama je.. atau mungkin lebih teruk dari orang lain kot. kadang2 dah dapat bace dah, benda ni akan jadi macam ni kalau kita buat macam ni.. tapi masih nak buat jugak.. last nyer.. nyesal jugak.. 
manusia..manusia... 
wahailah insan yang bernama 'aku'
kalau kau dibagi kuasa balik ke masa sebelum.. apa kau akan buat?

tentang diri 'aku' masa sekolah rendah:
- aku akan jaga baik2 pokok togeh yg cikgu suruh jaga masa experiment sains darjah 5 dulu.. aku akan basahkan kapas tu hari2 .. lastnye x de lah aku kene suap dgn pokok togeh tu dgn cikgu.
- aku takkan beli benda2 mengarut kat koperasi tu .. kadang2 pegi koperasi tu semata2 nak beli pensel kayu fesyen baru.. comel la konon, kadang2 beli kertas lukisan.. padahal x de kelas lukisan pon.. kalau aku kumpul duit2 tu.. berapa banyak dah..
- aku akan pastikan badan aku sentiasa slim supaya aku terus boleh melompat tinggi lepas darjah 4 dulu...
- aku x kan join pemilihan bola jaring yang buat aku menangis beberapa malam gara2 cikgu sukan cakap kat aku "x paham bahasa.. x reti main jangan main!"
- yang penting aku x kan menyesal sebab suka pukul budak laki2 dulu.. (wahaha~ dorang yg nakal . sape suruh)

tentang diri 'aku' masa sekolah menengah:
- aku akan pastikan aku x kan jadi 'secret admire' dekat sapa2! ..
- aku akan pastikan kantin bertukar orang! x sedap!
- aku akan bahaskan si-A yang dah rampas 3 acara larian aku secara illegal dan mengakibatkan aku jd pelari simpanan...! grrr~
- aku akan pastikan aku bukanlah orang pertama yang hari2 datang kelas... 
- aku akan pastikan orang kenal aku sebagai NurAmal.. bukan makhluk yang pendiam.
- aku akan pastikan budak2 yang selalu mintak tolong aku dalam pelajaran dulu tu.. 100% paham dgn ape yg aku ajar.
- aku akan pastikan aku x kan buat muka kesian kat cikgu supaya tambah sikit markah aku utk dpt A1.

tentang diri 'aku' masa matrikulasi:
- aku nak pastikan yang aku tak akan rasa cemburu dekat sapa2!
- aku akan carik betul2 sapa yang amek Sony Ericson aku yang hilang tuh.
- aku jaga betul2 laptop first yg aku dapat supaya x rosak sebab tertumpah air milo..
- aku akan simpan betul2 status aku sebagai muslimah rock.. haha~
- aku akan tunjuk kat sumer orang aku x suka mamat tu!.. itu sumer gossip.. tidakk! (emo jap)

sekarang ni:
- aku x harap apa2 utk kembali ke masa seblum utk aku betulkan.. aku cumer harap masa dapat dilambatkan supaya aku sempat2.. betul2 sedia utk exam... :P

kalaulah dapat putar balik waktu dan betulkan mana yang patut??
tapi sebenarnya.. best jugak ade pengalaman2 macam tu.. bila pikir2 balik jadi pengalaman yg bermakna dan kelakar..
kalau semua perfect je.. x syok la hidup ni.. huhu~
aku sedang bersyukur terhadap sesuatu.. dan harap ia kekal sampai masanya.
bye~

TQ luangkan masa, alang-alang komenlah sekali :)

4 Cahaya menghiasi ruang komen.:

inani berkata...

bersyukur pasal ape niiiiiiiiiiiii????? haaaaa??
ada ehem2 da ke??kuikuikuikui..kan best lau doraemon ada..heheh..leh naik mesen masa pegi ke masa dulu2..ngeh2.

►AdamXis◄ berkata...

Assalam...waahahahaha.banyaknya nak kena perbetulkan...jadikan yg lepas tuu pedoman...adam pun byk jugak kesilapan besar nak ubah...tp dah tak dpt ubah...terima kenyataan...yg penting akhir skali kita bahagia dgn pilihan kita...

Terbaru►100Penulis : Kalau saya seorang pengarah filem

NurAmal berkata...

nani : ape la ehem2 ... bukanla.. :'( skrg ni la... bnyk benda baik terjadi.. tu la bersyukur.. :)

Hazmi Ramli berkata...

Holy God, my eyes! > , <.... Wow coursemate, pening mata aku tgk blog ko ni... Kelip2! XD hahahaha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...