Jumaat, 1 Julai 2011

Selekeh itu seni.

- بسم الله الرحمن الرحيم - السلام عليكم -


Selekeh tu seni kan? Ye ke tak? Hehe.. Amal rasa ramai je orang yang anggap selekeh itu seni tak kisah la sama ada dia perasan atau tak yang perbuatan dia tu selekeh a.k.a tak kemas tapi nampak smart. 


Contoh :
Pertama :
Gaya rambut, terutama lelaki la. Perempuan pun ye jugak. Pada pendapat Amal, bukan ke kalau pendek dan disikat lebih kemas? Pedulilah nak letak gel berapa tan biar rambut tu nampak tegak macam landak ke, ape ke..
Tapi ramai je orang yan nak bela rambut panjang. Rimas kot, tapi seteng-seteng orang boleh nampak smart kan?  As an example Faizal tahir. :) By the way, fesyen rambut lelaki yang pendek tapi nampak macam kusut baru bangun tidur tu. Amal rasa selekeh, tapi dorang buat. Dorang rase dorang hot la kot buat macam tu. XD


Kedua :
Fesyen shawl. Bukan tak boleh, boleh je nak bergaya pakai shawl tu. Nak tahu lebih lanjut tentang fesyen shawl? Search je kat youtube, senang-senang je korang boleh dapat tutorial cara pakai shawl. Dari simple style, sampailah ke arabic style dan dinner style. Yang simple pun Amal tengok tak ada lah simple, pusing jugak kepala otak nak mengikutnya. Baik buat ikut cara sendiri. Hehe. Belum masuk dinner style, guna sampai 2 helai shawl. Berbelit fikiran se-belit shawl tu. Bila dah siap, tengok MasyAllah, serabut giler. Ni ke cantik yang dia maksudkan sampai buat tutorial untuk orang lain follow? Ngeh~ Xsir aku. Belum lagi masuk Messy style, for sure memang messy lah.. Huhu


Ketiga :
Perasan tak kalau masa sekolah dulu selalu cikgu akan suruh buat buku folio. Kita pun mestilah bersemangat nak buat secantik-cantik alam kan? Segala jenis seni keluar. Duk bakor-bakor tepi kertas warna tu.... pastu tampal-tampal. Kena gaya jadi lah seni... Tak kena gaya jadilah comot. Bila dah comot mula la mintak kat kawan yang tangannya halus, pandai buat mendalah tu. Tapi bila kawan dah buatkan. asal tak jadi macam kau punya pun? Buruk je? Hehe.. 
Lagi satu, selain seni kertas terbakor tu, seni komotkan kertas.. Amek kertas. Tulis lah ape yang patut, lepas tu komot-komotkan sekomot-komotnya, buka balik dan tampal kat dalam folio tu. Seni beb... XD
Lagi-lagi, kertas-kertas warna tu, koyak-koyakkan, tampal la kat kertas lain tindih-tindih campur-campur warna. Dalam cara ni kuantiti kegunaan gam kena pandai, tak boleh lebih tak boleh kurang. Kalau tak nanti carca marba jadinya. Lepas dah kering tu boleh la tulis atas tu. Adoyai~


Banyak lagi sebenarnya... ce pikir... mesti korang ade terlibat punye.. mesti... hehe


*Selekeh tu memang satu seni kan? XD
TQ luangkan masa, alang-alang komenlah sekali :)

4 Cahaya menghiasi ruang komen.:

diana berkata...

kalau gaya rambut akak suka yang biasa je.yang mcm budak2 sekolah tu..
shawl pulak yang belit2 ala2 yuna tu memang akak tak minat..
biasanya kalau muka lawa elok la buat kan,tapi kalau comot je tak de nye lawa..lawak ada la..
hehehh

Tanpa Nama berkata...

Salam, maaf la ye tak semestinya berambut selekeh tu sebab nak nampak hot, Masyarakat MALAYSIA je mentaliti mcm ni, biler rambut panjang dilabel selekeh, yup! selekeh/messy mmg satu seni jika digunakan dan d'implementasikan dalam amount yang sesuai = luahan ekspresi+kreativiti *tgk design blog you pon tau you tak kreatif,sorry.

NurAmal berkata...

salam kak diana..: betul, simple lebih baik kan..

NurAmal berkata...

salam en/cik tanpa nama,
saya x pernah kata saya kreatif.. ^^
dan saya tak kata semua yg buat rambut "selekeh" tu selekeh.. ade gaya yng bile digayakan nampak sangat sesuai dgn dia.. maksud selekeh yg amal nyatakan disini, tidak bersikat dan kering... kalau dah bergaya sakan... buat ala-ala messy, bukan selekeh ye syg.. tapi seni masing2.. hehehe
btw: lenkali komen letak nama ye.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...